Cred ca multi dintre voi v-ati aflat in situatia in care v-ati pus intrebarea „pana unde ar putea duce aceasta pasiune pentru fotografie?”. Multi dintre voi poate ati gasit raspunsul la aceasta intrebare si acest articol nu este neaparat despre voi, desi o alta perspectiva de a vedea lucrurile nu a facut niciodata rau la nimeni.

De cele mai multe ori diferenta dintre pasiune si profesie nu este chiar atat de clara, dar sa intram mai in detalii, sunt cateva sacrificii pe care trebuie sa le faci ca fotograf pentru a face asta ca profesie. Dar inainte de asta sa va explic putin ce presupune fotografia ca pasiune si ce presupune fotografia ca profesie, sa va puteti face o idee daca vi se potriveste.

Fotografia ca pasiune

Atunci cand practici fotografia ca pasiune, fie ca iti place sa calatoresti in locuri noi si sa captezi tot ce vezi interesant dintr-o perspectiva interesanta, fie ca iti fotografiezi membrii familiei la fiecare ocazie o faci cu placere. E alegerea ta ce fotografiezi, ce vrei sa exprimi prin acea fotografie si cum abordezi situatia.

Sa practici fotografia ca pasiune nu te constrange cu nimic. Ai nevoie doar de dorinta, timp un aparat foto si multa rabdare. Pentru ca fotografia ca pasiune apare de cele mai multe ori in stadiile de invatare si poate continua chiar si cand faci schimbarea spre profesie, in functie de caz.

Cum faci diferenta dintre un fotograf pasionat si unul care face asta din alte motive? Fotograful pasionat se va gandi la fiecare aspect al fotografiei, va planifica asta pana la cel mai mic detaliu inainte sa apese pe buton, lumina, abordare, isi va acorda timp sa seteze aparatul, in timp ce, celalalt tip de fotograf va sari pasi, iti va face 20 – 30 de fotografii din care cel mai probabil vei alege doar una.

Fotografia ca profesie

Cum iti dai seama ca ai ajuns la un nivel la care poti face din pasiunea ta de fotografie o profesie? In primul rand trebuie sa iti cunosti limitele, sa stii care sunt sacrificiile si care sunt beneficiile acestei schimbari. Fotografia ca profesie te poate pune in dificultate mai ales daca esti inca la inceput si nu ti-ai acordat timp de invatare suficient. Sfatul meu este sa iti acorzi timp atat acumularii de cunostinte cat si trecerii de la pasiune la profesie.

Care sunt sacrificiile pe care trebuie sa le faci si ce s-ar putea schimba atunci cand incepi sa profesezi ca fotograf? Aceasta schimbare ar putea sa te puna in situatia in care vei renunta la pasiune fie din lipsa de timp, fie din dorinta de a face si altceva pe langa fotografie, deci practic ai putea sa iti inlocuiesti pasiunea cu o profesie. Nu e ideal sa faci asta. Cei mai buni fotografi fac asta in paralel. Isi acorda timp pentru clienti dar in acelasi timp isi acorda si timp si pentru pasiune. Fotografia din pasiune te inspira, te diferentiaza, te face sa obtii fotografii pe care alti fotografi nu le vor obtine niciodata. De ce? Pentru ca ei se axeaza pe ceea ce au mai vazut, ceea ce e de actualitate si fac in fiecare zi, practic ei „fura idei”, in timp ce tu le creezi.

Multi fotografi au stilul lor care de multe este posibil sa nu se potriveasca cu ceea ce isi doreste clientul sa transmita. Va trebui atunci sa alegi sa faci ceea ce sa iti place, ceea ce te reprezinta, sau sa iti multumesti clientul. Majoritatea aleg sa creeze ceea ce ii reprezinta. Nu e o alegere rea dar nici buna. Ideal ar fi sa incerci sa transmiti ceea ce isi doreste clientul si sa o faci in modul in care te reprezinta.

Acestea fiind spuse, schimbarea aceasta de la pasiune la profesie te poate pune in situatii diverse pe care nu le poti afla decat din experienta. Insa trebuie sa fii constient ca aceasta schimbare va duce de la sine la mult mai multe schimbari si sa fii pregatit sa le atenuezi dupa bunul plac astfel incat sa iti pastrezi creativitatea, pasiunea pentru fotografie si de asemenea sa materializezi aceasta pasiune in cel mai bun mod cu putinta.

In concluzie, sa practici fotografia ca pasiune nu te constrange cu nimic, tu stii ce ai de facut si o faci cu placere in timpul tau liber sau cand alegi sa faci asta. Fotografia ca profesie te poate limita la ceea ce isi doreste clientul, trebuie sa fii mai creativ decat de obicei si sa gasesti solutii intr-un timp destul de scurt si in acelasi timp trebuie sa atingi un standard de calitate. Solutia este sa imbini pasiunea cu profesia in asa fel incat sa nu neglijezi pe nici una din ele.