Mdina, orasul tacut al maltei

Unul din principalele atractii turistice ale Maltei este chiar fosta capitala a acesteia. Mdina, cunoscut de asemenea ca „orasul tacut” a fost situat strategic de catre nomazii care au cucerit Malta in unul din cele mai inalte puncte ale insulei, ridicand ziduri de aparare cu scopul de a proteja teritoriul.

Cetatea este adiacenta orasului Rabat dar este separata de acesta cu fortificatii defensive groase si un sant larg. Este un oras mic, avand pana in 300 de locuitori insa numarul turistilor care trec in fiecare an ajunge undeva la 750 de mii.

Fotografie de strada in Mdina Malta - Alexandru Hertug

De ce „Orasul tacut” ?

Un lucru pe care nu il stiti cel mai probabil despre Mdina este ca in interiorul cetatii, nu circula autoturismele. Singurele autoturisme care intra sunt cele de marfa care ajung in cursul noptii, pentru a alimenta restaurantele.

Ce putem intalni in schimb, pe strazile inguste ale Mdinei sunt bicicletele cat si trasuri, destinate tururilor facute de catre turisti. De aceea, locuitorii orasului cat si vizitatorii l-au numit „orasul tacut”.

Mdina, orasul tacut al maltei

Perioada perfecta pentru a vizita Mdina

Cea mai buna perioada din an pentru a vizita acest pe cat de romantic pe atat de minunat este intre luna Mai si luna Iunie. Acum ma veti intreba de ce si pe ce ma bazez. Daca mergeti in aprilie va fi destul de racoros, ceea ce inseamna ca va trebui sa aveti la voi cateva haine de primavara.

Daca mergeti in Mai sau Iunie, temperaturile vor fi mai ridicate, dar nu inconfortabil de ridicate, incat sa va puteti plimba cu placere pe strazile inguste ale cetatii. Un alt aspect pe care tin sa il mentionez este ca cetatea este plina de flori. Astfel aspectul cetatii in luna mai este cu siguranta intr-o forma maxima.

Dupa cum observati in poza de mai jos, facuta in aprilie, floarea agatatoare mai are putin pana sa infloreasca. Daca doriti sa faceti poze unice, va trebui sa ajungeti acolo un pic mai tarziu, pentru a fi inflorita.

Fotografie de strada in Mdina Malta - Alexandru Hertug

Ce activitati putem face in Mdina?

Mdina, este despre istorie si cultura. Una din activitatile pe care le puteti desfasura sunt plimbarile in aer liber, fie pe jos sau cu trasura. De asemenea pot fi vizitate catedralele si magazinele de suveniruri. Poti merge sa iei masa la un restaurant fie in interior fie la terasele cu view. De asemenea, in Mdina se mai organizeaza si evenimente fie atat muzicale cat si medievale.

Ce putem vizita in Mdina?

Ca sa incepem cu inceputul, imediat la intrarea pe portile Mdinei este un magazin de suveniruri, numit Mdina Glass si are in mare parte suveniruri din sticla create la fabrica lor de sticla de pe insula.

Fotografie de strada in Mdina Malta - Alexandru Hertug

Daca intram mai in centrul Mdinei pana in Pjazza San Pawl putem vizita impresionanta Casa Gourgion, construita in stil neogotic de catre arhitectul maltez Andrea Vassallo. Arhitectura este impresionanta si te poate cuceri destul de repede.

Fotografie de strada in Mdina Malta - Alexandru Hertug

Daca ati ajuns in Pjazza San Pawl, sub nici o forma nu puteti sa nu observati St Paul’s Cathedral, impunatoare, construita in stil baroc si cu o importanta istorica deosebita pentru acest oras. Se spune ca aceasta ar fi fost construita pe locul in care guvernatorul roman Publius l-a intalnit pe Sfantul Pavel in momentul in care acesta ar fi naufragiat in Malta.

Fotografie de strada in Mdina Malta - Alexandru Hertug

O alta cladire impresionanta pe care o puteti vizita este Church of the Annunciation, de asemenea construita in stil baroc inca din anul 1660. Restaurata la cutremurul din 1693, aceasta este una din cele mai vizitate din Mdina.

Fotografie de strada in Mdina Malta - Alexandru Hertug

Pe langa aceste obiective, vizitatorii sunt foarte impresionati de vederea oferita catre insula dar si de strazile inguste si linistite.

In concluzie, majoritatea vizitatorilor orasului vin aici fie pentru plimbari de seara, fie pentru ca sunt atrasi de orasele medievale sau poate vor sa isi surprinda partenera cu o priveliste unica asupra insulei. De tinut cont, pentru o experienta mai placuta in cazul plimbarilor sa alegeti perioada prielnica de vizitare. Vezi galeria completa Fotografie de strada in Mdina, Malta